4 razoga zašto je zubar doktor stomatologije

Stomatologija je grana medicine, odnosno medicinska disciplina, koja se bavi proučavanjem fizioloških i patoloških stanja svih struktura usne duplje i graničnih područja, kao i prevencijom, dijagnostikom, konzervativnim i hirurškim lečenjem bolesti ovih struktura i njihovom rehabilitacijom, protetskim i ortodontskim zbrinjavanjem.

Nakon završenog Stomatološkog fakulteta dobija se zvanje DOKTORA STOMATOLOGIJE, ili DOKTORA DENTALNE MEDICINE, što je i najispravnije!

Zašto stomatolog, a ne zubar?
Stomatolog potiče od grčke reči stoma što u prevodu znači usna duplja, odnosno šupljina i reči logia što u prevodu znači nauka. Dakle, stomatologija je nauka koja proučava sve strukture koje se nalaze u usnoj duplji.

Dok je zubar orijentisan samo na zub, stomatolog ima šire polje delovanja koje podrazumeva lečelje ne samo bolesti zuba već i desni, vilica, viličnih zglobova, sinusa, kao i bolesti koje se javljaju na licu i vratu.

Danas sve češće čujem izraz „zubarolog“ što bi značilo ( kao npr. kada bi kardiologa nazvali srcolog 😄 ) doktor koji se bavi lečenjem bolesti zuba, ali to onda ne obuhvata i sve ostale strukture kojima se doktor stomatologije bavi.

U nastavku vam ostavljam četiri razloga zbog kojih je zubar doktor stomatologije:

1. Polažemo ispite iz medicine

Doktori stomatologije za vreme studija uče mnogo više od struktura u usnoj duplji. Prema novijim podacima na Stomatološkom fakultetu u Beogradu studenti u toku studija polože 15 opšteobrazovnih, bazičnih i klinički medicinskih ispita i 38 stomatoloških, pretkliničkih i kliničkih, ispita. Na Medicinskom fakultetu u Nišu, na odseku Stomatologija, studenti stomatologije polože 22 ispita vezane za medicinu, što opšteobrazovnih, bazičnih i klinički medicinskih, i 20 stomatoloških ispita.

2. Pregledom usne duplje možemo dijagnostikovati postojanje neke bolesti

Mnoge bolesti, bilo akutne ili hronične, imaju svoju manifestaciju u usnoj šupljini. Zato su usna duplja i zubi „ogledalo“ opšteg zdravlja ljudskog organizma, na osnovu koga vaš stomatolog može doći do mnogih zaključaka koji su u vezi sa vašim opštim stanjem organizma.

3. Doktorima stomatologije studije traju koliko i doktorima medicine

Doktori stomatologije dobijaju ovo zvanje nakon završetka integrisanih akademskih studija stomatologije u trajanju od 6 godina, koliko inače traju i studije doktorima medicine.

4. Nosimo beli mantil

Beli mantil kao simbol medicine simbolizuje još i čistotu, etičnost i stručnost u radu. Iako je poslednji razlog na ovoj listi, nije manje bitan, mada je vrlo jednostavan i da ne kažem smešan, jer dovoljno je i samo na osnovu ovoga zaključiti da se radi o doktorima stomatologije, a ne o zanatlijama. To što sada nosimo uniforme u raznim bojama je stvar estetske prirode i udobnosti pri radu, kao i stvar ukusa, ali doktori stomatologije po pravilu nose bele mantile preko radne unifororme.

Poistovećivanje zubara sa doktorima stomatologije je danas potpuno netačno i neprecizno, nemojmo dozvoliti da to ne znamo.

Podelite ovaj link na društvenim mrežama i podržite moj rad.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x