Da li se kod beba i male dece zubi popravljaju? 3 stručne greške koje prave stomatolozi

Verovatno je većina vas čula onu dobro poznatu rečenicu „Zubi se kod male dece ne popravljaju, mlečni su, svakako će ispasti.“ Međutim, kao i svako drugo oboljenje i karijes je bolest koja ukoliko se ne leči na vreme može OZBILJNO UGROZITI OPŠTE ZDRAVLJE deteta (bakterije koje izazivaju infekcije zuba i desni povezuju se sa ozbiljnim oboljenjima kardiovaskularnog sistema i dijabetesom), ZDRAVLJE STALNIH ZUBA U RAZVOJU, može otežati normalnu ishranu, normalan razvoj govora a može čak i negativno uticati na psihu deteta i drugo. Dakle, SVAKO OBOLJENJE ZUBA, bez obzira u kom se uzrastu javlja, SE MORA LEČITI!

Da li sada ozbiljno shvatate stomatologe koji tvrde da se kod beba i uopšte kod male dece stomatološke intervencije ne vrše? Hajde da vidimo zašto su vas lagali i koje su još to laži i zablude prisutne?

Najveći problem koji postoji kod rada sa malom decom je veliki bunt i otpor koji oni pružaju pri svakom pregledu pa čak i običnom prilasku ogledalcetom njihovoj usnoj duplji. Za njih je u tom periodu to neka vrsta osetljive, intimne ili „tabu“ zone. Burna reakcija koja je prisutna, nije prisutna samo pri vađenju zuba, već i prilikom običnog stomatološkog pregleda ili pranja zuba u kućnim uslovima od strane roditelja što opet stvara dodatne probleme jer je nemoguće sprovesti preventivne mere za nastanak zubnog kvara.

Iz prethodno navedenih razloga često čujemo sledeće rečenice koje NIKAKAKO NE MOGU BITI TAČNE i ukoliko se čuju od stomatologa predstavljaju STRUČNU GREŠKU:

1. MlEČNI ZUBI SE NE POPRAVLJAJU, SVAKAKO ĆE ISPASTI

Rečenica koju sam do sada često imala prilike da čujem, iako sam na samom početku karijere. Zašto kruže ove priče među roditeljima i populacijom kada ni u jednom uđžbeniku ili naučnom radu to NE PIŠE!?! Bog nam ne bi dva puta dao zube da oni ne igraju neku značajnu ulogu u razvoju lica, vilica, stalnih zuba pa i celog organizma. Nedostatak mlečnih zuba može ugroziti i funkciju govora, disanja, ishrane a sa njom i celokupan imunitet i funkcionisanje digestivnog trakta i tome slično. Nisu čak ni potrebni dokazi, samo zdrava logika.

Svaki put kada doktor stomatologije kaže roditeljima da „Mlečni zubi nisu važni, ne treba ih popravljati“ i da „To ne treba dirati dok se potpuno ne pokvari i ne bude za vađenje“ on pravi veliku STRUČNU GREŠKU! Nije greh niti sramota ako stomatolog ne zna ili ne želi da radi sa malom decom, ali je velika stručna greška ne uputiti roditelje sa detetom kod obučenog specijaliste – DEČIJEG STOMATOLOGA.

2. MLEČNI ZUBI SE NE LEČE

Mlečni zubi se izgleda tako olako shvataju zato što se zna da su tu privremeno, biće uskoro zamenjeni, ne treba im posvećivati pažnju zbog toga. TAKTIČKI SKROZ POGREŠNO! Zašto? Pa da li mislite da će neko ko u detinjstvu ne stekne naviku redovnog i pravilnog održavanja oralne higijene i posete stomatologu to u kasnijoj dobi dobro savladati? Ne, ali ako vam je odgovor da (ok ima izuzetaka, ali govorim o većini) zašto je oralna higijena i stanje zuba među predškolskom i školskom decom jako loše!?! Zašto nam je nacija krezuba i bezuba!?! Zašto stalno držimo obuke o pravilnom održavanju oralne higijene i opet nam ti isti pacijenti dolaze sa istim problemom!?! Zato što se u starosti teže usvajaju dobre navike i ako deca ne usvoje te dobre navike u tom najranijem periodu, kasnije će to ići malo teže ili neće ići nikako.

3. INFICIRANI I POTPUNO DESTRUISANI MLEČNI ZUBI SE NE VADE

Čuvati inficirane i razorene zube zbog prostora za stalne zube predstavlja još jednu STRUČNU GREŠKU, jer se time može ozbiljno ugroziti opšte zdravlje deteta i razvoj stalnih zametaka, a mogu ostaviti i psihološku traumu na dete. Istina je da prevremeni gubitak mlečnih zuba može da dovede do gubitka prostora za stalne zube, ali da li treba ostaviti razoren zub i zaostao koren koji su izvori infekcije i rizikovati opšte zdravlje deteta i oštećenje klice stalnog zuba, ako se prostor za smeštaj stalnog zuba može uspešno rešiti ortodontskom terapijom i protezicom (čuvarima prostora)? Naravno da ne, i naravno da se u toj situaciji nakon vađenja zuba treba javiti SPECIJALISTI ORTOPEDIJE VILICA, odnosno ORTODONTU radi dalje terapije.

Svako ko želi da olakša sebi posao i izbegne naporan rad sa decom, vrisku, pisku, moljakanje, plakanje i jurnjavu po ordinaciji će izreći ove rečenice koje predstavljaju stručnu grešku. OBAVEZAN PRVI PREGLED kod dečijeg stomatologa je U PRVOJ GODINI života, kasnije dva puta godnišnje, a sve dodatne posete određuje stomatolog ukoliko postoji potreba za to.

Savet za roditelje: Budite odgovorni prema svom zdravlju i birajte čije savete uvažavate.

Savet za nas stomatologe: Savesno obavljajmo svoj deo posla, ono što nije naša sfera interesovanja treba uputiti na pravu adresu kod kolege koji je zadužen za određenu specijalnost, ne praviti stručnu grešku i time zbunjivati široku narodnu masu.

Podeli link sa nekim i pomozi u rešavanju zabluda koje i dalje postoje. Gradimo zdravu i savesnu zajednicu.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x