Efektivne tehnike učenja koje moraš da probaš

Da li je tvoja trenutna metoda učenja iščitavanje gradiva u nedogled, u nadi da ćeš nešto upamtiti? Podvlačiš skoro sve, bez nekog plana, jer „Profesor može i to da te pita.“ Ako je ovo scenario u kome se pronalaziš ili se delimično pronalaziš, verovatno si pod velikim stresom – kako zbog samih ispitnih rokova i jurnjave pacijenata, tako i zbog toga što ti ne ide da zapamtiš ogromne količine informacija, a vremena je sve manje, a treba ponekad otići i na trening, na piće sa društvom… jer pregorevanje (Burnout sindrom) vreba odmah posle roka.

Okeeej Milice, skrati priču.

Okej, evo dva rešenja koja će skratiti vreme tvog (m)učenja! Dve tehnike koje sam i sama primenjivala u toku studiranja i meni su davale odlične rezultate, tako da, delim to sada sa tobom!

1. POMODORO

Ukoliko želiš da poboljšaš svoju produktivnost i da postaneš bolji u organizaciji svog vremena onda je Pomodoro tehnika idealna u tvom slučaju! Kako funkcioniše?

Jedan pomodoro podrazumeva 25 minuta fokusiranog, aktivnog učenja, bez prekida. Bitno je znati da se pomodoro ne može deliti, što znači ili si završio zadatak ili nisi.

Kada si napravio/la plan učenja podesite tajmer na 25 minuta i radi tih 25 minuta na prvom zadatku. Kada tajmer zazvoni, makar da si na korak od završetka, napravi pauzu od 5 minuta. Nakon pauze, ponovo namesti tajmer na 25 minuta i nastavi sa radom tamo gde si stao/la. Kada završiš četiri pomodora, možeš napraviti malo dužu pauzu, od 15 do 30 minuta (yeee :D).

VAŽNO: Ako ti se čini da je pauziranje na svakih 25 minuta suvišno, grešiš. Taj mali predah će ti omogućiti da budeš produktivniji i da kvalitetnije obavljaš zadatke! U toj pauzi od 3-5min možeš prošetati, protegnuti se, možeš odraditi čak i neke vežbice (npr. 3×10 čučnjeva), i možda ti zvuči smešno ali time poboljšavaš prokrvljenost i dotok kiseonika do mozga. Okej, reći ćeš mi „Milice, pa kako kad učim u čitaonici?“ Okej, znam, ali u toj situaciji možeš malo protegnuti noge, obratiti pažnju na to kako sediš, isptaviš se, posle dva pomodora izađeš i prošetaš. Okej, možeš ući i na instagram i lajkovati neku moju objavu. 😀

Evo kako to izgleda:

 • 25 min učenja
 • 5 min pauze (instagram baciš neki lajkić)
 • 25 min učenja
 • 5 min pauze (prošetaš se do kolege/inice da se konsultuješ oko nečega ;))
 • 25 min učenja
 • 5 min pauze (popiješ malo vode, protegneš se, iskuliraš)
 • 25 min učenja
 • 30 min pauze (npr. odeš sa kolegom/inicom na kafu, prošetaš ;))

Kakav scenario hahaha 😀 ! Bitno je napomenuti da NEMA prekidanja rada koji je u toku! Dakle, kolega/inica mora da sačeka četiri pomodora ako hoće na kafu sa tobom. 😀 Na taj način „učiš“ sebe da se posvetiš zadatku u potpunosti i da ne dozvoliš sebi prekidanja.

Ako se desi da završiš zadatak pre isteka vremena, možeš vreme koje je preostalo iskoristiti za dodatnu proveru naučenog. Ukoliko ti je ostalo dosta vremena na tajmeru ili imaš manjak vremena, možeš resetovati tajmer i posvetiti se sledećoj aktivnosti nakon kraće pauze koja će ti pomoći da lakše pređeš sa jedne aktivnosti na drugu.

Pomodoro tehnika će ti omogućiti da:

 • proceniš koliko vremena koja ti je potrebna da odradiš određeni zadatak, čak i onaj najkompleksniji,
 • duže ćeš biti skoncentrisan na određeni zadatak,
 • smanjiš broj prekida koji ti odvlače pažnju,
 • radiš na zadacima tokom tačno definisanih vremenskih odrednica.

Pomodoro tehnika će ti pomoći da za kraće vreme uspešno i kvalitetno završiš zadatak. U određenom trenutku skoncentrisan si samo na izvršenje JEDNOG zadatka i umesto da radiš na više zadataka istovremeno trudiš se da u tom vremenskom intervalu ZAVRŠIŠ taj jedan zadatak pre nego što pređeš na sledeći korak.

Kako biste počeli sa primenjivanjem ove tehnike biće vam potreban papir i olovka, i naravno tajmer. Poslužiće i ručni sat, tajmer na laptopu ili štoperica na mobilnom telefonu. Biće vam potrebno malo vremena da se naviknete na ovaj sistem ali polako i uspećete. Prvo treba da napravite tabelu koja sadrži kolonu sa listom zadataka koje treba da završite i kolonu u koju ćete upisivati koliko pomodora ste završili u sklopu određenog zadatka.

1. PQRST metoda

PQRST metoda je tehnika razumevanja pročitanog koja pomaže da odvojiš bitne od nebitnih informacija. PQRST je skraćenica za pet koraka procesa razumevanja čitanja, pa da ti pojasnim šta to tačno znači:

 • Preview (PREGLED) – umesto da čitaš celu knjigu, prelistaj prvu oblast i upoznaj se, podvuci markerom naslove, podnaslove, obrati pažnju na boldirane reči, na slike
 • Question (PITANJA) – napiši pitanja vezana za sadržaj te oblasti (npr. o čemu se radi posle svakog podnaslova)
 • Read (ČITANJE) – pročitaj celu tu oblast/lekciju od početka do kraja i pronađi odgovore na prethodno sastavljena pitanja
 • Summary (SAŽETAK) – ukratko ponovi i zapiši na papiru svojim rečima ono najbitnije, a možeš ponoviti i odgovore na postavljena pitanja
 • Test (TESTIRANJE) – kada završiš oblast/lekciju, testiraj sebe tako što ćeš pokušati da odgovoriš na pitanja koja si postavio i tako obnavljaš taj deo gradiva, kao i svaki sledeći. Kada završiš sa testiranjem pregledaj beleške i razmisli da li sve u potpunosti razumeš? Ukoliko ti nije sve baš najjasnije, pročitaj ponovo delove koje je potrebno i poveži.

Ovo su bile dve meni najbolje tehnike tehnike koje sam i najviše primenjivala, jer su zaista delotvorne, sa prvom TAČNO ZNAŠ GDE SI (kako stojiš sa vremenom, koliko prelaziš za to određeno vreme…), a sa drugom tačno znaš NA ČEMU SI (koliko razumeš pređeno gradivo). 😀

Mislim da sam bila dovoljno jasna :D, ako bude nekih nejasnoća, pišite mi i zapratite moj instagram profil @diamond_dent_1.

Za nedelju dana se propitujemo i dobijaš novi zadatak tako da kreni sa testiranjem što pre! Da, imaš domaći da testiraš ove metode nedelju dana. :/ 😀 Možeš preuzeti i besplatan planer za planiranje učenja, radi bolje organizacije.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x