Kako prevazići strah od stomatologa – dentofobiju?

Strah od stomatologa ili dentofobija je jači oblik straha koji dovodi ponekad i do potpunog izbegavanja stomatologa, što na kraju rezultira loše stanje oralnog zdravlja. Ovo je česta fobija koja se može javiti kod bilo koga, bez obzira na starosnu dob.

Fobije se smatraju vrstom anksioznog poremećaja, a poznato je da uzrokuju krajnje izbegavanje i odlaganje odlaska kod stomatologa, ponekad čak i samo spominjanje stomatologa može izazvati teskobu, čime se pregled ponekad odlaže godinama i sve do onog trenutka kada problem sa zubima postane toliko velik da jednostavno više nije moguće odlagati jer je bol toliko velik da je potrebno lečenje, a vrlo često i vađenje zuba.

Anatomski gledano, usna duplja je vrlo osetljivo i intimno mesto, vrlo dobro inervisano i lokalizovano blizu centralnog nervnog sistema, te se samim tim svaka bol u ustima doživljava mnogo jače nego bol na bilo kom drugom mestu u našem telu. Sama BOL koja nastaje prilikom stomatoloških intervencija je dovoljan da nam ODLAZAK KOD STOMATOLOGA bude TRAUMATIČAN.

SIMPTOMI DENTALNE ANKSIOZNOSTI

Simptomi koje osoba može iskusiti su sledeći:
– ubrzan rad srca
– znojenje
– znaci panike ili uznemirenosti
– porast krvnog pritiska
– nesvestica

ZAŠTO SE JAVLJA STRAH OD STOMATOLOGA?

Kao jedan od najčeščih razloga zbog kojeg nastaje strah od stomatologa je NEPRIJATNO ili BOLNO ISKUSTVO U DETINJSTVU, prilikom prvih poseta stomatologu. Možda ste u stomatološkoj ordinaciji doživeli bol, nelagodu ili možda nedostatak empatije od strane stomatologa, što je stvorilo značajnu averziju prema istom. Ukoliko je prva poseta deteta stomatološkoj ordinaciji bila bolna, SVAKA SLEDEĆA ĆE NOSITI ISTO OSEĆANJE, što se zadržava i u kasnijem dobu.

Takođe, jedan od razloga zbog čega se pacijenti boje stomatologa jeste taj što prilikom sedanja u stomatološku stolicu, nemaju nikakvu kontrolu nad tim šta se događa i ne znaju da li će ih i kada nešto zaboleti.

Pored toga, vrlo često ljudi imaju strah od igala, belih mantila i uniformi, mirisa ordinacije, zvuka bušilice, stomatološke stolice i drugo.

SAVETI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA PREVAZIĐETE STRAH

1. Posetite stomatologa u ranim jutarnjim satima. Biće manje ljudi, manje zvukova instrumenata ali ćete i manje vremena provesti u isčekivanju i razmišljanju. 2. Zamolite prijatelja ili voljenu osobu da pođu sa vama. 3. Možete poneti slušalice za uši i slušati muziku na putu do stomatologa, kako biste se lakše opustili. 4. Obavestite svog stomatologa da se plašite kako bi znao da vam pruži dodatnu saosećajnu negu i razgovarajte sa svojim stomatologom o bilo čemu što vam izaziva bol ili nelagodnost u toku pregleda ili intervencije.
5. Vežbajte duboko disanje kako biste se umirili.
6. Ukoliko vam je potreban odmor u toku intervencije dajte znak svom stomatologu levom rukom (ili kako god se dogovorite), kako bi znao kada da stane. 7. Američka stomatološka asocijacija (ADA) predlaže ometanje u toku stomatološkog pregleda koje podrazumeva stiskanje lopte za stres ili zamišljanje da ste na nekom lepom i srećnom mestu, slušanje muzike i drugo.

Ono što bih isto tako napomenula jeste da pokušate da saznate, možete čak i ispisati, šta vas tačno plaši. Probajte RACIONALNO da promislite o konkretnom strahu. Ako je uzrok konkretan stomatolog, naravno da nisu svi takvi, nađite drugog stomatologa. Ako je u pitanju konkretna intervencija, normalno da neće svaki put biti tako. Ako je u pitanju strah od bola, postoji ANESTEZIJA koja nam omogućava potpuno obezboljenje pacijenta. Dakle, za sve postoji rešenje.

LEK ZA STRAH OD STOMATOLOGA

Najbolji lek za strah jeste RANA I PRAVILNA PREVENCIJA koja će sprečiti bolna iskustva kako kod dece tako i kod odraslih, ali i anestezija koja nas rešava svakog bola. Sa preventivnim programom kod dece treba krenuti odmah nakon nicanja zuba i to tako što ćete u početku dete voditi stomatologu kako bi se upoznalo sa ambijentom i instrumentima i kako bi na taj način bolje prihvatilo svaku dalju saradnju. Preventivni pregledi kod odraslih takođe smanjuju nivo stresa, jer priznaćete da, šta god da vam se radi, lakše će vam biti ako ste pre toga već nekoliko puta u toku godine posetili svog stomatologa i razgovarali o tome, radili već neke lakše intervencije pre tog težeg, nego kada biste posle pet godina samo otišli i hitno zbog bola morali da vadite živac, lečite i vadite zube i drugo.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x