Kompjuterizovana, bezbolna, anestezija BEZ upotrebe IGLE

Bol prilikom davanja lokalne anestezije nastaje kada igla prodire duboko u okolno tkivo i oštećuje ga. Ta bol može potrajati i posle prestanka dejstva anestezije, što se posebno odnosi na donju vilicu gde se koristi duža igla. Kako bi poseta stomatologu bila što prijatnija i kako bismo izbegli neprijatnosti razvili smo kompjuterske sisteme koji nam pomažu da davanje anestezije bude bezbolno i bez upotrebe igle.

Razlika između klasičnog postupka anesteziranja i savremenog pomoću kompjuterske anestezije je u tome što prilikom klasičnog postupka doziranje anestetika obavlja pod pritiskom ruke stomatologa, što nije uvek konstantno, a samim ti i neprijatnije. Nakon klasične lokalne anestezije potrebni su sati da prođe utrnulost usne da bi pacijent mogao da nastavi da konzumira hranu. Upotrebom kompjutera postupak je precizan i pouzdan, a samim tim i manje bolan.

U nastavku ćete čitati o kompjuterskim sistemima koji su počeli da se primenjuju na našim prostorima.

COMFORT-IN

Comfort-in je revolucioni sistem ubrizgavanja lokalne anestezije BEZ IGLE, dizajniran za brzo, bezbedno i bezbolno potkožno davanje farmaceutskih supstanci. On je osmišljen da značajno smanji osjećaj nelagode koji pacijenti često doživljavaju pri ubrizgavanju anestezije konvencionalnim sistemima, odnosno špricevima sa iglom. Neupotreba igle znači da nema incidentnih uboda, povreda i neželjenih infekcija, što je od posebne važnosti za pacijente koji boluju od dijabetesa. Sve to prati znatno prijatniji osjećaj za pacijente, naročito one koji imaju strah od igle i stomatologa.

Sama aplikacija anestezije traje manje od 1s(1/3s). Comfort-in sistemom davanja anestezije isporučuje se do 0,5ml anestetika kroz mikro otvor od 0,15mm.

CALAJECT

Calaject (Engleska) je u osnovi kompjuterski kontrolisana injekcija koja služi da obezbedi potpuno bezbolno, sigurno i delotvorno davanje lokalnog anestetika prilikom obavljanja svih rutinskih stomatoloških intervencija uključujući: popravku zuba, vađenje živca, brušenje za krunice itd. Ubrizgavanje anestetika kontroliše kompjuter, tako da je inekcija spora, konstantna i komforna. Merenjem otpora u tkivu na koji nailazi tečnost prilikom ubrizgavanja, kompjuter izračunava najpravilniji položaj tanke igle i na to upozorava terapeuta.

Proces anesteziranja pomoću kompjuterizovane anestezije traje par minuta (nešto duže od klasične procedure), jer je injektovanje sporo i konstantno. Igla se koristi za kompjuterizovanu anesteziju, ali je izuzetno tanka. Jedino uz pomoć igle se anestetik može aplikovati precizno i delotvorno.

Ne postoje ograničenja za to koliko se često sme primiti kompjuterizovana anestezija. Njena maksimalna doza je ista kao i kod klasične metode, dok je velika prednost u tome što se pomoću samo jedne ampule može mnogo veći broj zuba anestezirati u odnosu na klasičnu proceduru.

Ne postoje kontraindikacije za primenu kompjuterizovane anestezije. One se mogu odnositi na alergiju na anestetički rastvor koji se upotrebljava, kao i kod konvencionalnih metoda.
Kod trudnica se kompjuterizovana anestezija preporučuje pre nego klasična, jer je manje bolna i za njih lagodnija.
Kompjuterizovana anestezija se sme primenjivati i kod dece. U potpunosti je bezbedna, a takođe olakšava rad sa decom, kao i njihovo prevazilaženje straha od stomatologa.

WAND

Wand je kompjuterski kontrolisana injekcija koja funkcioniše po istom principu kao i calaject.

Sistem je posebno dizajniran da obezbedi anesteziju za pojedinačan zub ubrizgavanjem anestetika u tanak prostor između zuba i gingive koja ga okružuje. Postupak se vrši gotovo bez bola i vrlo efikasno, bez osećaja utrnutosti usne ili jezika, tako da nisu potrebni sati da utrnutost usne prođe da bi pacijent mogao da nastavi da konzumira hranu.

Wand – kompjuterski sistem eliminiše potrebu za širom i dugačkom iglom u donjoj vilici jer se anestetik aplikuje pored samog zuba i nema utrnutosti usne.

Jedna od glavnih prednosti kompjuterizovane anestezije je upravo to što je bezbolna i komforna za pacijenta. Ovom metodom jednostavnije je aplikovati anestetik čak i na neka inače osetljivija mesta, kao što je regija nepca.

Kako izgledaju ovi kompjuterski sistemi, možete naći na mom instagram profilu.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x