Protokol kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom. NIKAKO NE uzimati OVAJ LEK posle vađenja zuba!

Postoji stalni porast bolesnika sa arterijskom hipertenzijom što predstavlja sve veći problem prilikom njihovog stomatološkog zbinjavanja. S obzirom na to da ovo oboljenje često prate i mnogobrojne kardiovaskularne komplikacije na srcu, bubrezima i krvnim sudovima mozga, pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom zauzimaju posebno mesto i zahtevaju određen stomatološki tretman, a konsultujući se sa magistrom farmacije došla sam do još jednog podatka na koji isto treba obratiti pažnju i ukazati pacijentu na moguću opasnost.

Poznato je da su i kod potpuno zdravih osoba neposredno pre stomatološke intervencije vrednosti sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska povećane. To se objašnjava pojavom stresa, koji uslovljava endogeno oslobađanje kateholamina i to najpre adrenalina i noradrenalina. Povećavajući snagu srčane kontrakcije i ubrzavajući srčani rad, kateholamini dovode do povećanja krvnog pritiska.

Ukoliko se radi o već obolelim osobama ovo povećanje pritiska može biti praćeno određenim komplikacijama koje se mogu negativno odraziti na opšte zdravstveno stanje pacijenta.

Praktične preporuke kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom

Ispitivanjem pacijenta se mora saznati da li bolesnik uzima propisanu terapiju ili ne, da li kontroliše svoj krvni pritisak i da li se redovno javlja svom lekaru na kontrolu. Ukoliko se radi o teškom obliku bolesti (vrednosti krvnog pritiska 180/110 i više) intervenciju treba odložiti i posavetovati se sa pacijentovim lekarom. Ukoliko pacijent održava svoj pritisak u granicama normale možemo sprovesti stomatološku proceduru ali pacijentu dati preporuku da se posle intervencije javi svom lekaru radi korekcije terapije.

Kod hipertenzivnih bolesnika je obavezna primena protokola za smanjenje uznemirenosti i stalno praćenje vitalnih znakova.

Kao lokalna anestezija koristi se lidokain sa adrenalinom, ali dozu adrenalina ograničiti na 0.04 mg (2 ampule 1 : 100 000). Ukoliko se rade veći oralno hirurški zahvati ili brušenje većeg broja zuba te je potrebno dati veći broj anestezija onda se preporučuje kontrola krvnog pritiska i davanje sprovodne anestezije čime se izbegava davanje većeg broja terminalnih anestezija, a samim tim i većih koncentracija adrenalina.

U toku rada treba izbegavati nagle promene položaja pacijenta i intravenoznu primenu rastvora koji sadrži natrijum ( prilikom intervencije u maksilofacijalnoj hirurgiji).

Ukoliko u toku rada dođe do povećanja pritiska iznad dozvoljenih vrednosti onda intervenciju ZAVRŠITI ŠTO PRE ili PREKINUTI i pacijenta poslati lekaru.

Nakon vađenja zuba i prestanka dejstva anestezije normalno je da će doći do pojave bola i u toj situaciji će naravno većina posegnuti za nekim analgetikom kako bi umanjili bol. Svi obično pri ruci imamo brufen. Međutim, NIKAKO SE NE PREPORUČUJE BRUFEN pacijentima SA HIPERTENZIJOM. Zašto?

Objašnjenje farmaceuta:

Brufen, i svi cox inhibitori su kontraindikovani sa antihipertenzivima. Dakle, uz lekove za povišen krvni pritisak nikako NE PITI BRUFEN ili bilo koji lek iz grupe NSAIL – nesteroidnih antiinflamatornih lekova nakon stomatološke intervencije, ali i ovako, zato što će on dovesti do dodatnog povećanja krvnog pritiska, što može biti opasno kod osobe sa već dijagnostifikovanom hipertenzijom i dodatno povećanim pritiskom nakon stomatološke intervencije.

Inače, nakon vađenja zuba ne treba uzimati ASPIRIN, ANDOL, MIDOL i druge lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zato što uzrokuju produženo krvarenje.

Za detaljnije informacije posavetujte se sa svojim stomatologom i farmaceutom. Podeli link sa nekom osobom koja boluje od hipertenzije ili sa nekom dragom osobom i podrži moj rad.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x