Zdravlje stalnih zuba zavisi od mlečnih! Kada koji stalni zub niče i šta je bitno za izgradnju jakih zuba?

Iako ste mnogo puta čuli da ne treba brinuti o mlečnim zubima jer će i svakako ispasti i biti zamenjeni novim, činjenica je da zdravlje stalnih zuba umnogome zavisi od stanja mlečnih zuba. I jedan jedini karijes na mlečnim zubima, ili više plombi na istim, znak je velikog rizika koji ukazuje na prisustvo bakterija i loših navika koje su dovele do toga.

Formiranje klica stalnih zuba započinje u 4. mesecu fetalnog života, stvaranjem pupoljaka prvih stalnih kutnjaka i nastavlja se sve do 4. godine, kada se iz dopunske zubne gredice počinju stvarati klice umnjaka. Mineralizacija krunica prvo započinje na prvim stalnim kutnjacima (oko rođenja), da bi se kompletna mineralizacija svih krunica stalnih zuba (osim umnjaka) završila do 8. godine.

Nicanje stalnih zuba

Između 6-7. godine u ustima se pojavljuju prvi stalni kutnjaci, popularno šestice (obično prvo donje), da bi u istom periodu izbili i donji centralni sekutići. Centralni gornji i lateralni donji sekutići se pojavljuju u ustima u 7, lateralni gornji sekutići u 8, donji očnjaci u 9, donji i gornji pretkutnjaci i gornji očnjaci između 10. i 12. godine i drugi stalni molari između 11. i 13. godine života. Umnjaci se u ustima pojavljuju između 17. i 21. godine života.

Razvitak korena

Razvitak korena se završava na prvim stalnim kutnjacima i centralnim sekutićima između 9-10. godine, da bi između 14-16. godine završio rast korenova i drugih stalnih kutnjaka.

Dakle, rast korenova stalnih zuba završava se 2-3 godine nakon erupcije zuba.

Da li ste znali?

Da nakon što se zubi pojave u ustima njihova gleđ još uvek nije potpuno zrela, odnosno njena kristalna rešetka na površini se još uvek nije potpuno formirala i samim tim je osetljivija na dejstvo bakterija i kiselina iz zubnog plaka. Da bi sazrela u potpunosti potrebno je prisutvo kalcijuma, fosfora i fluora a svi ovi minerali teško dospevaju do površine zuba ukoliko su oni prekriveni zubnim naslagama.

Rešenje ovog problema

Redovno i pravilno sprovođenje oralne higijene kao i kontrolni pregledi kod stomatologa (bar dva puta godišnje) koji će sprovesti odgovarajući plan terapije će svakako sprečiti zarazno širenje generacije bezubih, kako dece tako i odraslih.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x