KAKO LEKOVI UTIČU NA ZUBE?

Malo je poznato da mnogi lekovi, kako oni bez recepta, tako i oni koji se izdaju na recept mogu imati štetan uticaj na zube. Verovatno ste neke od njih koristili, a niste ni bili svesni potencijalnih nuspojava na vaše zube.

Prvi na listi jesu lekova koji su strogo zabranjeni kod trudnica, dojilja i male dece jer dovode do strukturnih anomalija, a to su:

1. TETRACIKLINI – PROMENA BOJE ZUBA

Tetraciklini su antibiotici u koje spadaju: dovicin, doksiciklin, amracin, ciprofloksacin koji ukoliko se primene u trećem mesecu trudnoće mogu dovesti do strukturalnih anomalija gleđi i dentina – tetraciklinska hipoplazija što će se manifestovati trajnom prebojenošću zuba deteta, koja se kreće od sivkaste, preko žućkaste do plavičaste nijanse.

2. NESTEROIDNI ANTIINFLAMATORNI LEKOVI – PROMENE NA MEKIM TKIVIMA

NSAI lekovi ili poznatiji kao analgetici (lekovi protiv bolova) u koje spadaju: aspirin, ibuprofen (brufen), diklofen su lekovi koji dovode do povećanog krvarenja desni, tako da se ne prepeporučuju nakon hirurških intervencije jer usporavaju proces zarastanja. Ukoliko se aspirin primenjuje u trudnoći dovodi do češćih malformacija i blokira stvaranje prostanglandina.

*Promene na mekim tkivima izazivaju i penicilin i beta blokatori.

3. ANTIHISTAMINICI – PROMENE NA MEKIM I ČVRSTIM TKIVIMA

Antihistaminici su lekovi koji se primenjuju kod alergijskih reakcija i tu spadaju: synopen, bronal, galitifen, meclizin. Ovi lekovi dovode do smanjenog lučenja pljuvačke pa samim tim i do suvoće usta i jezika. To dalje dovodi do propadanja zuba jer pljuvačka uklanja sa zuba i desni bakterije koje izazivaju karijes i upalu desni. Meclizin, ukoliko se primenjuje u trudnoći, dovodi do pojave anomalije usta i lica.

*Isti efekat na zube imaju i : ANTIDEPRESIVI, DIURETICI i LEKOVI ZA ASTMU.

Savet: Piti puno vode i ograničiti unos kofeina, alkohola i šećera, a takođe možete i podstaknuti stvaranje pljuvačke žvakanjem žvakaće gume bez šećera.

4. KORTIKOSTEROIDI – PROMENE NA ČVRSTIM I MEKIM TKIVIMA

Kortikosteroidi su lekovi koji smanjuju upalne procese u telu i utiču na funkcije imunog sistema. Kao oni koji se najčešće koriste tu su: deksazon, pronison, medrol, calcort… Ovi lekovi koji se koriste kod čitavog niza bolesti dovode do porasta apetita i do povećanog unosa slatkiša, samim tim i do češće pojave karijesa. Kako sami kortikosteroidi podižu nivo šećera u krvi pa time i rizik za pojavu dijabetesa, time stvaraju rizik za nastanak niza promena u usnoj duplji poznatih kao stomatitis diabetica.

5. SEDATIVI – ANOMALIJE LICA

Sedativi su lekovi za smirenje i tu spada i talidomid koji može dovesti do anomalije lica i sluha ukoliko se primenjuje u trudnoći.

6. IMUNOSUPRESIVI – PROMENE NA MEKIM TKIVIMA

Imunosupresivni lekovi „usporavaju“ aktivnost imunog sistema i koriste se kod autoimunih bolesti i najčešće kod prevencije odbacivanja organa prilikom transplantacije. Tu spadaju: methotrexat, cicloral, imuprin… Ovi lekovi dovode do uvećanja desni.

7. LEKOVI ZA OSTEOPOROZU

Bisfosfati su vrsta lekova za osteoporozu i oni mogu povećati rizik od retkog stanja koje se zove osteonekroza, a koje izaziva gubitak kosti vilice tako da treba obavestiti svog stomatologa ukoliko uzimate ove lekove.

Podelite ovaj link sa nekom dragom osobom, možda nekome pomognete. Savetujemo svakako pre uzimanja svakog leka pročitajte informacije vezane za nuspojave, pitajte farmaceute za savet i obavezno obavestite svog stomatologa ukoliko uzimate neke lekove.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x