10 saveta kako položiti čak i najteži ispit

Verujem da se svi vi na fakultetu susrećete sa prevelikom količinom, često i nepotrebnog, gradiva koje ponekad ume da bude vrlo dosadno.

Međutim, koliko god to gradivo bilo dosadno moramo ga savladati ukoliko želimo da položimo određeni ispit i budemo na korak bliži našem cilju.

Zato sam odlučila da sa vama podelim nekoliko saveta koji su meni bili od velike pomoći tokom studiranja i koji će i vama verujem olakšati (m)učenje.

Ovi saveti će ti pomoći da položiš svaki ispit sa kojim se mučiš:

1. Nabavi svu potrebnu literaturu

– Knjige, atlas, testove, skripte, prezentacije i ukoliko si hvatao/la beleške za vreme predavanja (kao ja) to može biti od velike pomoći, veruj mi.

– Raspitaj se kod kolega šta i odakle se uči, da ne bi gubio/la vreme na nebitne stvari ali isto tako neki profesor ume da pita neke stvari koje pišu samo u tamo nekoj skripti, ili  potpitanje čiji se odgovor nalazi u zagradi (ne pitaj kako znam).

2. Napravi plan učenja

– Gde ćeš učiti? 

Bilo bi dobro imati kutak za učenje, time se šalje mozgu informaciju da se uozbilji haha.

– Šta ćeš učiti?

Najbolje je prvo početi od najtežeg ispita i ispitnog pitanja i ići ka lakšem, zato što onda kada ti ponestane snage i motivacije bićeš već na lakšem pitanju, tako da ćeš i to moći brže i lakše da savladaš.

– Kada i koliko ćeš učiti svakoga dana?

Najbolje je da svakoga dana učiš u isto vreme, tako ćeš navići svoj mozak da se u tom periodu fokusira na ono što je bitno i vremenom će ti to postati navika tako da kasnije nećeš morati da se boriš sa sobom da li sada učiti ili ne, već ćeš to raditi rutinski, kao pranje zuba.

– Kojim redosledom ćeš učiti?

Možeš početi od najtežeg pitanja (dok ti je koncentracija na najvišem nivou), ali ukoliko nemaš predstavu o tome onda idi redom, ili uzmi oblast koja ti je najdosadnija, ili najzanimljivija ukoliko ti treba da se uhodaš. 

– Obavezno odštampaj ispitna pitanja i štikliraj kako ih budeš prelazio/la ( to će te dodatno motivisati).

Pitanja uvek imaj pored sebe prilikom učenja, imaćeš bolji uvid u to koji je tvoj trenutni nivo znanja iz te oblasti.

3. Odredi metodu učenja koja ti najviše odgovara

– Da li je to samostalno učenje ili učenje u grupi?

– Da li je to samo podvlačenje u knjizi ili pisanje kratkih teza u svesci?

– Da li je to crtanje i korišćenje mapa uma ili možda slušanje predavanja?

– Da li je to učenje u tišini ili uz muziku?

– Da li je to pomodoro ili neka druga tehnika?

4. Naspavaj se

– Da bi ti koncentracija bila na visokom nivou.

– Da bi imao/la dovoljno energije i motivacije za učenje.

– Da bi bolje pamtio/la i obradio/la informacije. 

5. Daj sebi rok

– Na primer: Učim od 10-12h i posle toga idem da se vidim sa drugaricom.

Kada imaš jasno ograničeno vreme mozak je fokusiraniji, a jasnim definisanjem toga šta ćeš posle toga raditi će te dodatno motivisati da što pre završiš zacrtano.

6. Obavi sve pre učenja

– Ručaj, skuvaj kafu, stavi vodu na sto, nahrani kućnog ljubimca, idi do toaleta, donesi markere i sav potreban pribor… Na taj način nećeš nepotrebno prekidati učenje i skretati pažnju sa glavnog cilja.

7. Očisti prostor

– Skloni sve nepotrebne stvari (i mobilni telefon) sa stola, počisti i osveži prostoriju u kojoj učiš i obezbedi dobro osvetljenje, upali mirišljavu sveću kako bi ti učenje bilo što prijatnije i efikasnije. Ono što je isto jako bitno je da sediš dok učiš i to sa nogama postavljenim pod uglom od 90 stepeni i ispravljenom kičmom, na taj način obezbeđuješ bolji dotok krvi do mozga i šalješ mu informaciju da radiš nešto bitno što nije slučaj ukoliko legneš na kauču ili prekrstiš noge, tada mozak dobija informaciju da je vreme za odmor i spavanje.

8. Pravi kratke pauze

– Kada osetiš da ti je koncentracija opala napravi pauzu od 5 minuta, prošetaj, uradi nekoliko čučnjeva ili neku drugu vežbu koja će poboljšati dotok krvi do mozga. Možeš i na početku da odrediš posle kog vremena ćeš praviti pauzu i držati se tog plana. 

Na primer: 30min učenja 5 min pauze

9. Nagradi sebe za uspeh

– Bilo da je to čokoladica, šetnja, izlazak, dremka, shopping… To će te dodatno motivisati.

10. Jasno odredi cilj i uvek imaj to na umu!

Srećno na ispitu! Piši mi u komentarima ili na instagramu ako ti je potrebna pomoć oko ispita i podeli ovo sa drugovima/cama.  

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x