Grickanje noktiju oštećuje zube i evo šta još izaziva

Onihofagija ili grickanje noktiju je često nesvesna i vrlo nezdrava navika, koja je u većini slučajeva uzrokovana stresom ili je radi o navici koja potiče još iz detinjstva. Statistika pokazuje da se javlja kod 30% dece uzrasta od 7 – 10 godina, 45% adolescenata, dok je kod odraslih ređa pojava ali procenjuje se da 25% odraslih i 5% starijih osoba gricka nokte.

Neke osobe tvrde da ne mogu kontrolisati svoju potrebu za grickanjem noktiju i ponekad to rade nesvesno. To je često povezano sa negativnim emocijama i depresijom.

Iako se možda čini da je ova loša navika bezopasna, ipak preterano grickanje noktiju loše utiče ne samo na izgled i zdravlje noktiju i time i na vaše samopouzdanje, već utiče i na vaš želudac, i na vaše zube.

Kada su u pitanju zubi, evo do čega sve može dovesti grickanje noktiju:

OŠTEĆENJE ZUBNE GLEĐI

Nokti su izgrađeni od čvrstog zaštitnog proteina zvanog alfa-keratin, istog materijala od kog su izgrađeni kosa, kopita, kandže, rogovi. Keratin je jako izdržljiv (to potvrđuje primer iz svakodnevice devojaka: peglamo kosu na recimo 230 stepeni i i dalje nismo ostale bez kose :D) tako da usled čestog grickanja noktiju može oštetiti i gleđ. Iako je gleđ jako tvrda, takođe je i lomljiva, te usled trenja o nokat može doći kako do istanjenja (abrazija) tako i do pojava pukotina u gleđi ili lomljenja.

BOL U VILIČNOM ZGLOBU

Grickanje noktiju može uzrokovati i pomeranja i razmicanja zuba, što onda dovodi do stvaranja problema sa zagrižajem i nastanka malokluzija. To sve, zajedno sa položajem vilice usled grickanja noktiju može dovesti do poremećaja u temporomandibularnom (viličnom) zglobu što rezultira pojavu bolova u vilici i zglobu, pucketanje, teže otvaranje i zatvaranje, preskakanje vilice. Navika grickanja noktiju takođe može povećati rizik da se kod osobe razvije hronična navika škripanja zuba (brukcizam).

RIZIK OD INFEKCIJE

Dokazano je da prostor ispod vaših noktiju može sadržati čak 150 različitih vrsta bakterija, tako da direktan kontakt s ustima može povećati rizik od upale desni (gingivitisa), neprijatnog zadaha (halitoze), a ukoliko ste skloni pojavi herpesa na ustima, herpes infekciju možete preneti i na prste i dovesti do pojave bradavica. Takođe, deca i odrasli često pate od pinworma (parazitskog crva), čija jajašca mogu živeti i spod nokta i onda se preneti na usta.

Prilikom grickanja noktiju, mnoge bakterije, gljivice i ostali mikroorganizmi mogu prodreti u organizam krou ranice na prstima u predelu zanoktica. Osobe su izložene i riziku da obole od paronihije (infekcije kože) koja zahvata predeo oko nokta, tako se stvara infekcija na noktu i na koži oko nokta uzrokujući crvenilo, bol pa čak i gnoj.

Nadam se da je ovo dovoljan broj razloga da prestanete sa ovom lošom navikom.

KAKO SE REŠITI OVE LOŠE NAVIKE?

Jedna od popularnih je lepljenja flastera na svaki nokat, jer kada nokti nisu toliko pristupačni onda se lakše odvikavamo. Postoje i kremice i jestivi lakovi za nokte sa ružnim ukusima, gde zbog lošeg ukusa koje imaju vi prestanete sa stavljanjem prstiju u usta.

Devojkama je lakše prestati sa onikofagijom jer mogu otići na manikir i staviti gel na nokte. Gel nije toliko lako izgrickati, a uz to svesni smo da smo uložili neki novac u manikir, pa ne bi smo da upropastimo lepe nokte grickanjem. Ovo može predstavljati sasvim dobro rešenje. No, to je rešenje koje rešava posledicu, a ne uzrok nastanka kompulsivnog ponašanja.

  • Odlučite se na promenu. Ne možete zaista prestati ni sa jednom lošom navikom dok se zaista ne odlučite. Obavežite se sebi, kao i najbližima da ćete prestati sa grickanjem, zatražite njihovu podršku. Od podrške drugih je još važnija podrška koju dajete sebi samima, uverite sebe da ovo možete uraditi.
  • Uočite kada najčešće grickate nokte. Da li je to kad ste anksiozni, pod stresom, kada vam je dosadno ili kada ne znate šta drugo da radite sa rukama. Kada shvatite šta vam je okidač za ovu naviku, bićete sledeći put spremniji kada se budete u njima našli i moći ćete lakše da se iskontrolišete da ne grickate nokte.
  • Vežbaj pažnju. Da bi ste mogli svaki put da uhvatite sebe kad imate poriv za grickanjem, morate uvek biti u sadašnjem trenutku, a to je najteže, to je teška vežba koncentracije. U situacijama koji su okidači, udahnite, izdahnite, skoncentrišite se, ne dajte da vas navika kontroliše.
  • Naviku grickanja zamenite nekom drugom. Ne možete prosto prestati da radite nešto, to neće prevariti vaš mozak i on će imati još veću žudnju za onikofagijom. Umesto toga ubacite drugu naviku, kao što je sređivanje noktiju, nošenje anti stres loptice koju stiskate kad god osetite potrebu za grickanjem, pisanje, grickanje semenki…
  • Počnite sa malim ciljevima. Verovatno će se u nekom trenutku desiti da ponovo uhvatite sebe kako grickate nokte. I to je ok. Ne možete odjednom prestati. Uzmite mali cilj da nipošto ne grickate jedan nokat, pustite da se on oporavi, pa onda dva, pa tri… dok svih pet prstiju na šaci ne budu zabranjeni.
  • Ne krivite sebe. Kad god ponovo krenete sa grickanjem nemojte se kriviti što to radite, pa onda preterati i izgrickati sve nokte. Tada ćete imati osećaj krivice. Stanite, nastavite tamo gde ste stali. Ni jedno odvikavanje nije ravna linija, imaćete uspona i padova i to je sasvim prirodno.

Za stručnije savete posavetujte se sa svojim psihologom.

Podrži me, baci lajk i podeli ovaj blog post sa nekim ko ima ovaj problem. Hvala!

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x