Kada koji mlečni zubić niče?

Razvitak mlečnih zuba započinje u 6. nedelji fetalnog života, sa stvaranjem pupoljaka centralnih i lateralnih sekutića, a do 10. nedelje fetalnog života sa razvitkom započinju i ostali mlečni zubi. Mineralizacija tvrdih zubnih tkiva na svim mlečnim zubima započinje između 4. i 6. meseca fetalnog života. U prvoj godini života se završava izgradnja krunica svih mlečnih zuba. U drugom mesecu se završava izgradnja centralnih sekutića, oko 3. lateralnih, u 6. prvih mlečnih molara, oko 9. očnjaka i u 11. drugih mlečnih molara.

Svi pokreti zuba, od momenta formiranja zubne klice do postavljanja zuba u zubni niz, pa i kasnije kada zub preuzme funkciju koja mu je prirodom predodređena, nazivaju se nicanje zuba. Nicanje zuba predstavlja seriju metaboličkih procesa koji dovode do usklađene resorptivne i apozicione aktivnosti na suprotnim stranama zubne klice, što dovodi do kretanja zuba i njegovog postavljanja na genetski predodređeno mesto. Nicanje zuba se može podeliti u tri faze: preeruptivnu, eruptivnu (prefunkcionalnu) i posteruptivnu (funkcionalnu).

Faze nicanja zuba

Preeruptivna faza nicanja obuhvata pokrete od početka stvaranja tvrdih zubnih tkiva do pojave zuba u usnoj šupljini (erupcije).

Eruptivna (prefunkcionalna) faza nicanja obuhvata pokrete zuba od njihove pojave u usnoj duplji do zauzimanja njihovog funkcionalnog položaja, odnosno kontakta sa zubom antagonistom.

Prvi klinički znak skorog izbijanja mlečnog zuba je zadebljanje sluzokože na mestu gde će se zub pojaviti. Na tom zadebljanju pojavljuje se bledi kružić kroz koji se pojavljuje vrh incizalne ivice ili kvržica zuba.

Posteruptivna (funkcionalna) faza nicanja obuhvata pokrete zuba nakon njihovog postavljanja u funkcionalni položaj.

Vreme erupcije mlečnih zuba se prilično razlikuje, kako za pojedine zube tako i kod pojedinih osoba, a isto tako je i erupcija zuba kod devojčica nešto ranija nego kod dečaka, dok je redosled izbijanja zuba konstantan.

Nicanje mlečnih zuba

Prvo se između 6-8. meseca pojavljuju donji pa gornji centralni sekutići, a nakon toga, između 8-10. meseca, niču donji i gornji lateralni sekutići. Donji očnjaci i kutnjaci se uvek pre pojavljuju nego gornji, pri čemu prvi mlečni molar gotovo uvek niče pre očnjaka. Očnjaci izbijaju između 16-20. meseca, prvi mlečni kutnjaci između 12-16, a drugi mlečni kutnjaci između 20-30. meseca.

Rast korena

Rast korenova se prvo završava na mlečnim sekutićima, između 1,5-2 godine. Korenovi prvih mlečnih kutnjaka završavaju rast u 2,5 godine. Oko 3. godine se završava rast korenova drugih mlečnih molara, a zatim neki mesec kasnije i mlečnih očnjaka. U tabeli na slici je prikazana hronologija razvitka mlečnih zuba.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x