Kada početi sa pranjem zuba kod bebe?

Čišćenje usne duplje treba početi što je pre moguće, čak iako zubići još uvek nisu iznikli. Preporučuje se blago brisanje nepca i desni gazicom nakon dojenja ili obroka, jer se time sprečava moguće nagomilavanje gljivica i bakterija.

Odmah nakon nicanja zubića njihovo pranje je obavezno i to najmanje ujutru pre obroka i uveče posle obroka. Dobro bi bilo da se zubi očiste posle svakog unosa namirnica i tečnosti koje su štetne po zube, kao i posle dojenja.

Održavanje oralne higijene usne duplje je najbolje započeti blago navlaženom gazicom, pamučnom maramicom ili pamučnim naprstkom koji smo prethodno potopili u mlaku vodu, fiziološki rastvor ili čaj od kamilice.

Odmah nakon nicanja prvih zubića njihovo održavanje treba nastaviti uz pomoć navlažene gazice ili posebnim naprstcima sa četkicom od silikona i tako prati zube dok se ne pojave i bočni zubi. Naprstak nema prednosti u odnosu na gazu, ali mogu biti zanimljiviji bebicama, a roditeljima mogu predstavljati dodatni trošak jer je potrebno da se često peru i menjaju posle 2-3 nedelje.

Četkicu za zube za detaljno pranje ne treba koristiti pre 1,5 godine, ali je dobro da se bebica sa njom upoznaje i igra od prvih dana i povremeno unosi u usta kako bi se navikavala na nju. Takođe, preporučljivo je da roditelji pranje zuba povremeno vrše pored deteta kako bi dete dobilo želju da kopira svoje roditelje.

Zubnu pastu ne treba koristiti pre 2. godine ukoliko kod deteta ne postoje znakovi rizika, mada je to jako retko, tako da ubrzo nakon nicanja zubića treba početi i sa korišćenjem dečije paste za zube koja u sebi sadrži 1000ppm fluorida i kod deteta od 6 meseca do 2 godine količinu paste koju treba koristiti je u veličini zrna pirinča, dok od 2-6 godine je u veličini zrna graška.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x