Zubi u trudnoći: istine i zablude. Mame, ovo morate znati!

Trudnoća je posebno stanje za žene i vreme velikih telesnih promena. To nisu samo vidljive promene, kao što je stomačić koji postepeno raste, već i one koje se mogu odvijati pritajeno ako trudnice ne obraćaju dovoljno pažnje na njih. Tu spadaju i promene u usnoj duplji. Zato je od velike važnosti da majke posvećuju više pažnje svojoj oralnoj higijeni i da na taj način preveniraju nastanak brojnih oboljenja.

1. U TRUDNOĆI SE GUBE ZUBI ZATO ŠTO SE GUBI KALCIJUM – ZABLUDA!

Verovanja da se u trudnoći gube zubi zato što beba „vuče“ kalcijum iz njih nije tačna, što je i potvrđeno brojnim naučnim dokazima koji kažu da se jednom ugrađeni minerali u tvrda zubna tkiva ne mogu izgubiti endogenim putem. Čak i u najtežim oblicima osteomijelacije ili hiperparatireodizma, kod teških oboljenja kostiju, dolazi do dekalcifikacije kostiju, ali pri tom zubi ostaju i u hemijskom i u minerološkom sastavu isti. Isto tako se i u toku trudnoće kalcijum za bebu obezbeđuje iz kostiju, a u prilog tome govore i dokazi da je stanje zuba isto i kod gravidnih i kod negravidnih žena.

Međutim, istina je da se tokom trudnoće češće javljaju KARIJES i UPALA DESNI, a evo i zašto.

Tokom trudnoće često se javlja „hyperemesis gravidarum“ odnosno učestalo povraćanje kiselog sadržaja. Takvo stanje snižava pH u usnoj duplji i stvara kiselu sredinu koja nagriza gleđ zuba i dovodi do pojave karijesa. Sa druge strane, buduća majka zbog deteta češće unosi slatku i kiselu hranu, kako danju tako i noću, što opet dovodi do snižavanja pH vrednosti u ustima, i kako izostaje pranje zuba između takvih obroka dolazi do brže pojave zubnog kvara.

Tokom trudnoće, pored nepravilne oralne higijene, dolazi i do hormonskog dizbalansa zbog čega desni trudnice burnije reaguju na prisustvo zubnog plaka koji se nedovoljno dobro uklanja te dolazi do upale desni – gravidni gingivitis. Desni su uvećane, crvene i lako krvare prilikom pranja ali i tokom jela. Uvećane desni prekrivaju zube i otežavaju njihovo čišćenje, što dovodi do nakupljanja mekih naslaga (dentalnog plaka) koji samim tim pogoršava upalu. Krvarenje desni tokom pranja zuba izaziva bol i strah kod trudnica i odlaganja pranja zuba što dodatno pogoršava situaciju u ustima. Ponekad se u trudnoći javlja i ozbiljnije oticanje desni usled bujanja zapaljenog tkiva (tzv. trudnički tumor).

PAŽNJA!

Ozbiljna oboljenja desni – postojanje džepova, koja su započeta i pre trudnoće, mogu da imaju značajan uticaj na začeće i sam razvoj ploda (manja težina, prevremeni porođaji), jer bakterije prodiru u krvotok i izazivaju promene. Oboljenju desni pogoduje i nedostatak hranljivih materija, a naročito pušenje, stres, alkohol, pojedini lekovi.

SAVETI ZA TRUDNICE:

  1. U toku planiranja trudnoće uraditi stomatološki pregled.
  2. Sanirati sve što je neophodno.
  3. Posetiti stomatologa u toku trudnoće, bar jednom.
  4. Održavati dobru oralnu higijenu, koja podrazumeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno sa zubnom pastom sa 1450 ppm fluorida. Posle svakog obroka prvo isperite usta vodom, a zube operite nakon pola sata. NE PERITE ZUBE ODMAH NAKON POVRAĆANJA, da ne biste dodatno utrljale želudačnu kiselinu u zube. Usta prvo isperite vodom ili sredstvom za ispiranje usta, a zube operite posle pola sata.
  5. Redovno čistiti prostor između zuba interdentalnim četkicama ili zubnim koncem. Ukoliko prilikom čišćenja desni krvare, to je znak da pranje nije kvalitetno te je možda potrebno uključiti i vodicu za ispiranje usta.
  6. Kontrolišite unos šećera i hranite se zdravo i kvalitetno. Drage buduće mame, važno je da posvetite više pažnje svojoj oralnoj higijeni, jer time brinete ne samo o svom celokupnom zdravlju, već i o zdravlju svog deteta.
milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x