Kako uskladiti fakultet sa izlascima, treninzima i poslom?

Da biste uskladili fakultet sa treninzima, poslom i izlascima potrebno je uložiti mnogo energije i truda i naravno najbitnija stvar u tome jeste dobra organizacija. Ukoliko si brucoš i čitaš ovo treba da znaš da bi uspeo u svemu tome prvo treba da budeš upoznat sa navedenim stavkama jer će ti to mnogo pomoći u organizaciji. Ukoliko si stariji student možeš da preskočiš prve dve stavke.

1. Upoznaj fakultet

Ukoliko si brucoš, pored toga što ćeš se, naravno, fizički upoznati sa fakultetom bitno je i da saznaš kakva je organizacija na fakultetu i način funkcionisanja svake katedre, ali i način funkcionisanja službe, sa kojom ćeš se družiti do kraja studija. Ukoliko želiš da odeš spreman/a, pored toga što ćeš se raspitati kod drugova i drugarica, možeš pretražiti sajt i mapu fakulteta i tako dobiti mnogo informacija o planu i programu studija, rasporedu predavanja i vežbi, možeš skinuti akademski kalendar koji će ti pomoći u organizaciji vremena i svog rasporeda, zatim gde se nalazi određena katedra i gde se održavaju predavanja, gde se nalazi biblioteka, do koliko radi, i još mnogo toga.

2. Upoznaj okolinu

Bilo da studiraš u istom mestu gde živiš ili si se tu doselio/la zbog fakulteta, bitno je da znaš koja su to mesta na kojima izlaze svi sa fakulteta. Dakle, pored toga što ćeš istražiti gde se nalazi najbliža menza ili čitaonica, bitno je da znaš i koji su to kafići, skriptarnice, knjižare, studentske poliklinike u blizini, kao i noćni klubovi i restorani u kojima izlaze skoro svi sa fakulteta.

3. Organizuj svoje vreme

Napravi plan učenja. Odredi tačno vreme kada ćeš učiti i koliko ćeš prelaziti svakoga dana. Bitno je da ograničiš vreme predviđeno za učenje i da posle toga, po mogućstvu, nagradiš sebe nečim ili odrediš neku aktivnost u kojoj uživaš i koja tebi daje više energije, kao što je na primer trening, izlazak sa društvom, shopping ili nešto drugo što te radi. Više o tome kako da organizuješ svoje učenje i postaneš najbolji student u mom članku.

4. Koristi planer

Postavljanjem jasnih ciljeva imaćeš bolji fokus i više energije, ne kažu džabe „Što imam više obaveza, bolje sam organizovan/a“ jer zaista jeste tako! Zamisli samo da mesec dana samo učiš i ne izlaziš, ne treniraš…, pa naravno da će ti koncentracija opasti, naravno da ćeš biti manje motivisana i da ćeš dobar deo vremena provesti na telefonu, skrolajući na tiktoku ili instagramu i kukajući kako nemaš društveni život. Šta si time dobila? Ništa, slab društveni život i lošiji rezultati na fakultetu. Zato je bitno da organizuješ svoje vreme, a u tome će ti mnogo pomoći ukoliko svoje obaveze zapišeš na papiru, u nekom planeru ili aplikaciji za planiranje. Upiši vreme predviđeno za učenje, koliko će trajati pauze, od koliko radiš, imaš trening ili koliko ti ostaje za izlazak. Time što ćeš zapisati svoje obaveze olakšaćeš sebi jer nećeš morati da razmišljaš šta je sledeće na redu, a nakon što precrtaš obavezu koju si uspešno obavio/la osetićeš olakšanje. Ne samo što ćeš svoje vreme potrošiti kvalitetno, već ćeš ostati motivisan/a i raspoložen/a da sutradan nastaviš sa učenjem!

5. Biraj društvo koje motiviše

Ukoliko želiš da obaveze na fakultetu uspešno uskladiš sa obavezama van fakulteta, svakako da će ti biti od pomoći ukoliko se budeš družio/la sa studentima koji teže da postignu najbolje rezultate, koji su motivisani i rešeni u ostvarivanju ciljeva. Ne samo da ćeš imati sa kim da se konsultuješ oko nekih nedoumica u vezi literature i ispitnih pitanja, takvi studenti će te svojim primerom motivisati da položiš ispite iz prve, tako da ćeš kasnije moći više da se posvetiš treningu, zajedničkim izlascima, poslu ili svojim hobijima.

6. Pridruži se grupama za ćaskanje

Ovo je nešto što prvo treba da uradiš ukoliko saznaš da takva grupa postoji, jer to je možda najlakši način da dobiješ korisne informacije. Grupe fakulteta i grupe za razmenu iskustava će ti olakšati komunikaciju sa kolegama, dobićeš informacije u vezi ispita i ispitivača koji te zanima, u vezi nekih novosti iz sveta stomatologije, dobićeš podsetnik kada treba prijaviti ispite, kada počinje ispitni rok, kada je rok za podnošenje zahteva za stipendije i još mnogo toga. Jedna od takvih grupa na facebook-u je i grupa „Diamond dent“.

7. Budi otvorenog uma

Studentski život nije pravi ukoliko on podrazumeva samo učenje za fakultet. Najdragoceniji su momenti koje doživiš u kontaktu sa različitim profilima ljudi koje upoznaješ, zatim razmena mišljenja, ideja i iskustava. Ono što je mnogo bitnije od tog formalnog obrazovanja je ono neformalno obrazovanje, koje se stiče kroz druženje, volontiranje, obavljanje honorarnih poslova i drugo. Ne samo da ćeš steći bolju sliku o društvu u kome se krećeš, već ćeš bolje upoznati sebe i postati samostalniji/a i svoj/a. Sve to će ti pomoći i motivisati te da postigneš bolje rezultate na fakultetu.

Piši mi ili podeli ovaj članak sa dragom osobom i motivišite jedni druge.

milicamanicdmd
Reši se hrkanja zauvek!

Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja i nastaje usled smanjenja mišićnog tonusa tokom sna,

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x